Polikliniek

Project

Opdrachtgever

Locatie

Jaar


Vloeroppervlakte

Inhoud


Programma

Polikliniek

Zakelijk

Erbil, Irak

2017


2.460m²

9.880m³

polikliniek incl. apotheek

Een zes verdiepingen tellend gebouw op de 100 meter lange straat in de hoofdstad van de Regio Kurdistan (KRG) Erbil, Irak. Het gebouw huisvest klinieken voor o.a. huisarts, microbioloog, voedingsdeskundige en een apotheker. Boven de medische plint zijn vrij-indeelbare kantoorruimten gerealiseerd.  De overige verdiepingen bieden plaats aan zes appartementen.

Direct bij de ingang is de receptie gelegen. Hier is het voor patiënten en bezoekers mogelijk om vragen te stellen, een (vervolg)afspraak te maken of de weg te vragen. De apotheek is zowel via een eigen entree als via de receptie te bereiken. De ruimte rekt zich uit over de gehele lengte van het perceel, grenzend aan de hoofd- en de zijstraat. De plint wordt geaccentueerd door de grote raampartijen met de karakteristieke driehoekige bovenlichten. Op de eerste – en tweede verdieping bevinden zich de klinieken. Door de functionele relatie kunnen niet alleen bezoekers maar ook patiënten van deze klinieken direct worden doorverwezen naar de apotheek. De polikliniek zal diensten aanbieden in het bereik van de diëtiek, gynaecologie en huisartsenzorg. De wachtruimte van de kliniek is gekoppeld aan een ruime patio. Hier kunnen bezoekers in een gezonde omgeving op hun afspraak wachten. Gezien de aard van het gebruik, dient er zorgvuldig omgegaan te worden met de privacy van de verschillende gebruikers. De patiënten genieten van een discrete toegang tot de praktijken, zonder dat dit ten koste gaat van de ruimtelijkheid. Ook kan door deze ingreep op natuurlijke wijze worden geventileerd en ontvangt de gehele ruimte daglicht.

De gevel is geometrisch ingedeeld door een afwisseling van brede en smalle lokale zandsteen panelen waarin de raampartijen zorgvuldig zijn ingepast.