projectbeschrijving

Villagio d'ell Architettura

Wanneer men zich rondom de twee bouwwerken waant, wordt er inzicht geboden in de processen van het maken, les geven en leren. Kijkt men omlaag, ziet men de studenten binnen hun ontwerpateliers. Daarboven zijn de klaslokalen gepositioneerd, waardoor ook hier een visuele relatie tussen medestudenten en docenten wordt gewaarborgd. Dit scenario is het best waarneembaar wanneer men zich tussen de twee bouwwerken bevindt. De 2.6 meter brede straat verzekerd dat de aandacht van voorbijgangers wordt gefocust op de binnen-activiteiten, eerder dan alleen voorbij te razen.
 
Door het open plan zijn studenten één oogopslag verwijderd van de spelende activiteiten binnen hun omgeving; klaslokalen op de eerste verdieping, medestudenten of docenten die het gebouw betreden of de activitetien in de werkruimtes beneden.  Een bijkomend effect is dat ook de architectuurcultuur van de AAM naar buitenstanders kan worden tentoongesteld.
 
Ten aanzien van de constructie is gekozen voor een gelamineerd houten spantsysteem. Deze is ontstaan door de samenwerking met een A. Leijten, gespecialiseerd in houtverbindingen. Zo is een oplossing gevonden waarin niet enkel en alleen de consructieve kwaliteit wordt gewaarborgt, maar die tevens de studenten aanzet om de mechanica van dit detail te doorgronden. Een aansluiting met didactische eigenschappen dus. Derhalve zijn al deze constructieve verbindingselementen in het zicht gelaten.
 
De gevelbekleding van de buitenschil stamt af van een nabijgelegen houten gebouw dat in zijn huidige staat een bibliotheek huisvest, maar in de nabije toekomst gesloopt zal worden.
 
project                        1606 AAM Mendrisio
opdrachtgever             Technische Universiteit Eindhoven
locatie                         Mendrisio, Zwitserland
jaar                              2016
vloeroppervlak            2.025m2
inhoud                         10.500m3
programma                  faculteit architectuur eerstejaars

<< terug naar projecten